Scand’Oc Club

Scand’Oc Club är en förening för nordiska medborgare eller personer med nordiskt förflutet, som bor i Languedoc eller har annan anknytning till området. Klubben grundades 1977 av företrädesvis unga damer som av olika anledningar slagit ner sina bopålar i och omkring Montpellier.

I mars 2018 var vi 325 medlemmar, varav de flesta är svenskar.

Vårt mål är att erbjuda aktiviteter som visar både franska och nordiska seder, bruk och traditioner. Föreningens röda tråd genom åren är Luciafirandet i december. Andra uppskattade arrangemang är månadsluncherna som alltid kombineras med någon lokal aktivitet, vandringar och kräftskivan på hösten. Ibland gör vi också en lite längre utflykt. Vi informerar våra medlemmar via hemsidan http://www.scandocclub.net och nyhetsbladen Scand´Oc-Nytt, men även genom facebooksidan ”scand´oc club” och mail. Föreningens medlemmar är alltid öppna för att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper om liv och leverne i Frankrike.

Languedoc/Occitanie

Medlemmarna i Scand´Oc bor inom ”området Languedoc”, som sedan 2016 ingår i storregionen Occitanie. Ett underbart område med varierande natur mellan Medelhavet i söder och bergskedjorna Cevennerna och Montagne Noir i norr. Klimatet är torrt och soligt med cirka 300 soldagar per år.

Här finns många intressanta städer, som huvudorten Montpellier med cirka 300 000 invånare samt Nimes, Béziers, Lodève, Pézenas och Sète.

Den sammantagna vinregionen Languedoc – Roussillon står för en stor andel av världens totala vinproduktion och har till exempel tre gånger så stor vinodling som Bordeaux.

Förutom ett stort antal vingårdar finns det många sevärdheter i regionen. Här är bara några av dem:

* Canal du Midi, som går mellan Toulouse och Medelhavet, erbjuder underbara möjligheter till båtturer men också vandringar- och cykelturer längs kanalen

* Montpellier med den vackra gamla stadskärnan, universitet och teater

* Béziers med katedralen St Nazaire, de nio slussarna i Fonséranes samt blomstermarknaden på stadens ”rambla” Paul Riquet varje fredag året om

* Kalkstensravinen Les Gorges de l’Hérault

* Den pittoreska byn Roquebrun med en botanisk trädgård samt sin Mimosafest andra söndagen i februari varje år

* Romerska akvedukten Pont du Gard, som byggdes för 2000 år sedan

* Matt- och gobelängfabriken ”La manufacture de la Savonnerie” i Lodève.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s