Scand’Oc Club

Scand’Oc Club är en förening för nordiska medborgare eller personer med nordiskt förflutet, som bor i Languedoc eller har annan anknytning till området. Klubben grundades 1977 av företrädesvis unga damer som av olika anledningar slagit ner sina bopålar i och omkring Montpellier.

I mars 2018 var vi 325 medlemmar, varav de flesta är svenskar.

Vårt mål är att erbjuda aktiviteter som visar både franska och nordiska seder, bruk och traditioner. Föreningens röda tråd genom åren är Luciafirandet i december. Andra uppskattade arrangemang är månadsluncherna som alltid kombineras med någon lokal aktivitet, vandringar och kräftskivan på hösten. Ibland gör vi också en lite längre utflykt. Vi informerar våra medlemmar via hemsidan http://www.scandocclub.net och nyhetsbladen Scand´Oc-Nytt, men även genom facebooksidan ”scand´oc club” och mail. Föreningens medlemmar är alltid öppna för att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper om liv och leverne i Frankrike.

Languedoc/Occitanie

Medlemmarna i Scand´Oc bor inom ”området Languedoc”, som sedan 2016 ingår i storregionen Occitanie. Ett underbart område med varierande natur mellan Medelhavet i söder och bergskedjorna Cevennerna och Montagne Noir i norr. Klimatet är torrt och soligt med cirka 300 soldagar per år.

Här finns många intressanta städer, som huvudorten Montpellier med cirka 300 000 invånare samt Nimes, Béziers, Lodève, Pézenas och Sète.

Den sammantagna vinregionen Languedoc – Roussillon står för en stor andel av världens totala vinproduktion och har till exempel tre gånger så stor vinodling som Bordeaux.

Förutom ett stort antal vingårdar finns det många sevärdheter i regionen. Här är bara några av dem:

* Canal du Midi, som går mellan Toulouse och Medelhavet, erbjuder underbara möjligheter till båtturer men också vandringar- och cykelturer längs kanalen

* Montpellier med den vackra gamla stadskärnan, universitet och teater

* Béziers med katedralen St Nazaire, de nio slussarna i Fonséranes samt blomstermarknaden på stadens ”rambla” Paul Riquet varje fredag året om

* Kalkstensravinen Les Gorges de l’Hérault

* Den pittoreska byn Roquebrun med en botanisk trädgård samt sin Mimosafest andra söndagen i februari varje år

* Romerska akvedukten Pont du Gard, som byggdes för 2000 år sedan

* Matt- och gobelängfabriken ”La manufacture de la Savonnerie” i Lodève.

 

  2 comments for “Scand’Oc Club

 1. Lars Östberg
  13 juli, 2018 kl. 05:58

  Intresserad av att veta mer vad ni gör. Har ett sommarhus i Beziers, är nere i Frankrike ca 12 – 15 veckor om året.

  • 17 juli, 2018 kl. 12:36

   Hej!

   Vi gör olika evenemang för våra medlemmar, Här väljer man själv vad man vill vara med på. Det kan handla om vandringar, besöka något museum, annan utflykt, någon längre resa, guidade stadsturer mm. En gång i månaden kombinerar vi någon aktivitet med en månadslunch. Spelar Pétanque några gånger i månaden i Tourbes och Sète mm. Vill du ha några Scand´Oc-Nytt nyhetsblad skicka ett mejl till mig; daphnehh@hotmail.com

   Är du intresserad att bli medlem skriv gärna till vår kassör Christer Nordgren -christer.marseillan@gmail.com
   så får du mer information.

   Många hälsningar / Daphne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s